29 Aralık 2013 Pazar

DONANIM

1. Merkezi İşlem Birimi: 
Bilgisayarın beyni olarak düşünülebilir. Matematiksel ve mantıksal her türlü işlem burada gerçekleştirilir. Örneğin; 3+5 işleminin sonucunun 8 olduğu burada yapılır. Bir kişisel bilgisayar söz konusu olduğunda, MIB’ ne kısaca mikroişlemci ya da işlemci de denir. Mikroişlemcinin hızı, saniyede yapılan işlem ile ölçülür. Hız ölçü birimi olarak megahertz (MHz) kullanılır. Günümüzde işlemciler ağırlıklı olarak INTEL, AMD şirketleri tarafından üretilmektedir. İşlemciler iki kısımdan oluşur;

  • Aritmetik ve Mantık Birimi (ALU): 

Aritmetiksel ve mantıksal işlemler bu birimde sonuçlanır. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapabildiği gibi, iki sayıdan birinin diğerine büyüklüğü, küçüklüğü veya eşitliği gibi mantıksal işlemlerde burada yapılır.

  • Kontrol Birim(CU): 

işlenecek verinin alınması, işlenmiş verinin gönderilmesi ve saklanması üzerine gerekli birimlerle iletişimi sağlayan ve verilerin doğruluğunu kontrol eden birimdir. Orkestra şefi gibi düşünülebilir.

2.Bellek Birimleri: 
Bellek bir bilgisayardaki her türlü verinin ilerleyen zamanlarda kullanılmak üzere saklanmasını sağlayan ortamlardır. Bilgisayarda bellek büyüklüğü byte ile ölçülür.
Bit: Bilgisayarda en küçük bellek büyüklüğü bit olarak adlandırılır.
Byte: 8 bitin bir araya gelmesiyle oluşur. Bellek, disk, CD, DVD ve sabit disklerin kapasitesi genelde byte ile ölçülür. Kilo ve Mega gibi ön eklerle kullanılır.
1 Byte = 8 bit
1 KB(Kilo Byte) = 1024 Byte
1 MB(Mega Byte) = 1024 KB
1 GB(Giga Byte) = 1024 MB
1 TB(Tera Byte) = 1024 GB

Bellek Çeşitleri:
  • ROM Bellek: Bilgisayar ilk açıldığında ekrana gönderilen bilgileri ve işletim sistemi yapılarını tutar. Üretici firma tarafından ana karta monte edilmiştir.
  •  BellekRAM: Yazboz tahtası gibi kullanılan, içersine verilerin yazılıp silindiği bellek birimleridir. RAM belleğin kapasitesinin yüksek olması işlem hızını da arttıran bir unsur olarak düşünülebilir. Günümüzde bilgisayar kullanıcılara 256 MB, 512 MB ve üstü bellek ile gelmektedir.
  • Flash Bellekler: Genellikle mobil(taşınabilir) cihazlarda (dijital kameralar, mp3 çalarlar, dizüstü bilgisayarlar) kullanılan bellek aygıtlarıdır. USB disk, memory stick yaygın olarak kullanılan bellekler arasındadır.

3. Giriş Birimleri
Bilgisayarlarda veri girişi yapmak için kullanılan birimlere denir.

  • Klavye: Üzerinde harfler, sayılar, işaretler ve bazı özel işlevler taşıyan tuşlar bulunur. Q klavye ve F klavye olmak üzere sınıflandırılabilir.
  • Mouse(Fare): Ekranda gözüken imleç yardımıyla veri girişi yapmaya yarar. Hareket ettirilmesiyle imleç ekranda yer değiştirir. Fare kullanılarak işaretleme, sürükleme, tıklama işlemleri yapılır.
  • İmleç: Farenin ekran üzerinde nerede olduğunu gösterir.
  • Tıklama: Farenin sol tuşuna bir kez basılmalıdır.
  • Çift Tıklama: Farenin sol tuşuna kısa aralıklarla iki kez tıklanmasıdır.
  • Sürükleme: Farenin sol tuşunu basılı tutarak imlecin yerinin değiştirilmesidir.
  • Tarayıcı: Kağıt üzerindeki resim, grafik ve önceden yazılmış yazıları bilgisayar ortamına aktarır.
  • Mikrofon: seslerin bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayan aygıtlardır.

4. Çıkış Birimleri
Bilgisayarlarda işlenmiş verinin sonuç olarak kullanıcıya verilmesini sağlayan bellek birimleridir.

  • Ekran (Monitör): Giriş birimlerinden gelen verilerin sonuçlarını görüntüleyerek bilgisayarla kullanıcı arasındaki veri iletişimi sağlar. Ekran pixellerden (noktalar) oluşur. Her nokta içerisine bir renk düşer. Renklerin bir araya gelmesiyle görüntü oluşur. Bir ekranın görüntüleyebileceği pixel sayısı ne kadar çoksa ekranın görüntü kalitesi o kadar artar.
  • Yazıcı: Ekranda gözüken bilgileri kağıt üzerine yazdırmaya yarayan araçlardır.
  • Kulaklık ve Hoparlör: bilgisayar tarafından üretilen veya kaydedilmiş sesleri, müzikleri duymak için kullanılır.

5. Giriş/Çıkış Birimleri
Hem giriş hem de çıkış birimi olarak kullanılır. Dokunmatik ekran, modem gibi cihazlar bu gruba örnek verilebilir.

6. Saklama Birimleri
  • Disket sürücü ve Disketler: Disketler üzerine veri yazabilen, bunlardan veriyi okuyabilen ve silebilen birimdir. Disketlerin taşınması ve kullanımı kolaydır. Veri taşımada ve yedeklemede kullanılır. Disketlerdeki verinin bozulmaması için; manyetik ortamdan, sıcaktan, soğuktan, nemden ve güneş ışınlarından uzak tutmak gerekir. Bir disket ortalama 1,44 MB veri alır. Disketler disket sürücü içerisindeki yuvaya yerleştirilerek çalışır. Disket sürücülerin bilgisayarlarda A harfi ile tanımlanır.
  • Sabit Disk (Hard Disk): Sabit disk, bilgisayarlarda bilgi depolamak için kullanılan en temel ve kapasitesi en yüksek birimdir. Sabit disk kasa içerisinde bulunur. Sabit disk bilgisayarlarda C harfi ile gösterilir.
  • CD-ROM ve DVD-ROM sürücü: Bunlarda disk ve disketlerde olduğu gibi veri depolamak için kullanılır. CD ve DVD’ lerin içersinde bulunan bilgilerin okunması CD-ROM veya DVD-ROM sürücüler yardımıyla olur. Tıpkı disketlerin disket sürücülere takılarak okunması gibi düşünülebilir. CD veya DVD lere veri yazabilmek için ilgili sürücülerin yazdırılabilir özelliklerinin olması gerekir. CD ve DVD’ ler veri taşıma ve saklamada disketlere oranla yüksek olduğu için günümüzde tercih edilen bir teknoloji haline geldiler. CD-ROM 650-700 MB, DVD ise 4-17 GB veri saklayabilir. CD-ROM ve DVD-ROM’ ların bilgisayarca bilinen tanımlaması sabit diskten sonra gelen harf şeklindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder